Mirades de canalla

El 2020 diverses classes de primària del Solsonès van participar al taller “Què hi veus?“, on es mostraven diferents imatges del paisatge del baix Solsonès i rodalies, i els participants havien de dir si els agrada el que veien i el per què.

Durant la primera meitat del 2021 hem integrat totes les respostes recollides, tant en tallers com en enquesta en línia. Els principals resultats es van publicar al número 2 de la revista ACTUA, de l’estiu del 2021. Això no obstant, des de l’ACTUA volíem compartir directament els resultats amb la canalla del Solsonès que van participar en els tallers: l’escola el Vinyet i l’IES Francesc Ribalta. Hi posem fil a l’agulla a finals del 2021, amb un taller de presentació dels resultats i de debat amb l’alumnat de primer i segon del Vinyet.

De les impressions del taller ens en varen fer arribar unes línies, que us compartim a continuació.

Què hi veus?

Quan passegem pel bosc trepitgem l’herba, escoltem el cant dels ocells i el cruixit dels arbres amb el vent; respirem l’aire fresc, percebem les olors que ens envolten i ens deixem acaronar per la llum del sol.

Estar a la natura ens connecta amb el territori i ens desperta diferents emocions. Ara bé, potser mai ens havíem preguntat quina percepció pot tenir del nostre entorn una persona que visqui a pagès, una persona que visqui a la ciutat o bé si les opinions sobre el territori són diferents segons el gènere o l’edat.

Per a aquest motiu ens va agradar molt la visita que ens va fer la Mercè Codina, des de l’Arada Cooperativa. Ja fa dos anys que porten a terme un treball de recerca que consisteix a investigar quina percepció té la població del Solsonès sobre l’entorn que l’envolta. Nosaltres, com a escola, també hi vam col·laborar aportant la nostra opinió. La sessió va començar amb una visió històrica, des de la prehistòria fins a l’actualitat, on vam reflexionar sobre com n’ha estat d’important el territori pel desenvolupament humà. Vam descobrir que a principis del segle XX s’aprofitaven tant els recursos naturals que la gent era capaç de tallar tots els arbres del seu voltant per treure rendiment de la fusta. Actualment, per sort, hi ha un equilibri entre conservar l’espai forestal i treure’n un rendiment.

Després de conèixer els resultats del treball de recerca, vàrem compartir les següents reflexions:

  • Els paisatges ens desperten emocions i sentiments.
  • Quan mirem un paisatge, només veiem una part. Ens cal tenir una visió àmplia i escoltar a tothom per valorar els nostres boscos.
  • És necessari que hi hagi un equilibri: necessitem que es treballi la terra, però també que es conservi el paisatge natural que tenim.
  • És important que es mantinguin els boscos nets per evitar incendis en èpoques de calor.
  • La pagesia contribueix a conservar el territori.

Moltes gràcies, Mercè!

Alumnes de Primer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per a mostrar-li publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pot obtenir més informació o canviar posteriorment els ajustos en la nostra Política de Cookies. política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies