Entrevista a “Deixant Empremta”

El gener del 2020 es presentava a Solsona l’Associació Deixant Empremta. L’entitat solsonina es dedica a la promoció del voluntariat entre els joves, i es vincula amb projectes de voluntariat Internacional. Parlem amb Nil Ballarà, un dels impulsors de l’entitat.

• Com neix i per què Deixant Empremta?

Deixant Empremta va néixer a partir d’un voluntariat que vaig fer al Perú l’any 2018, que em va despertar inquietuds socials i solidàries. Vaig estar reflexionant i vaig arribar a la conclusió que el Solsonès és una comarca amb moltes possibilitats i que traiem molt poc profit dels nostres recursos culturals. Així que vaig pensar d’iniciar un projecte on poguéssim potenciar el nostre patrimoni cultural, reforçar el teixit associatiu i sobretot oferir al poble la possibilitat de poder compartir amb altres cultures, perquè ens enriquim mútuament. Vaig exposar la meva idea del projecte amb les companyes que avui formen l’equip de Deixant Empremta, les quals també havien participat en projectes de voluntariat internacional, i els hi va agradar molt l’idea. A partir d’aquí vam iniciar l’associació Deixant Empremta.

• Quins són els vostres principals objectius? I les principals activitats?

Els nostres principals objectius són potenciar el voluntariat entre els joves, reforçant els valors que ofereix el voluntariat i el creixement personal que aporta. A més a més ens agradaria poder millorar el teixit associatiu de la comarca.

Ara mateix estem tirant endavant (si la pandèmia ens ho permet) un projecte anomenant “Teixim Solidaritat” que consisteix en 6 activitats:

  • El dia de la cultura, que vol donar l’oportunitat a persones d’altres països que viuen a Solsona de presentar la seva cultura i compartir-la amb els habitants locals.
  • Xerrades informatives sobre voluntariat als instituts: per informar als joves sobre les possibilitats de voluntariat que hi ha (tant locals com internacionals), i potenciar la cultura solidària.
  • Guia d’entitats (que estem fent juntament amb l’Oficina Jove i l’Arada).
  • Assessorament sobre projectes de voluntariat.
  • Tallers artístics per a persones amb risc d’exclusió social, que seria organitzar tallers artístics juntament amb artistes locals de la comarca. Els tallers serien oberts a tothom, però l’objectiu principal seria donar l’oportunitat de participar-hi a persones amb menys possibilitats.
  • I finalment poder presentar la feina realitzada en aquests tallers a la Fira del Voluntariat que seria l’activitat de cloenda del projecte. A la fira del voluntariat les diferents entitats de la comarca, presentaran els seus projectes i donaran l’oportunitat als solsonins i solsonines de poder conèixerlo i experimentar-lo.

• Què enteneu per voluntariat i quin paper creieu que pot tenir? I al Solsonès?

Voluntariat per nosaltres seria qualsevol acció solidària destinada a millorar la vida de la comunitat. Tot i que nosaltres en un primer moment volíem potenciar molt el voluntariat internacional, ens hem adonat que hi ha molt a fer en la nostra comarca, i que el primer de tot és la nostra comunitat social. A més a més creiem que el voluntariat aporta una sèrie de valors com el respecte, la solidaritat, l’empatia i la tolerància, que ajuden en el nostre desenvolupament personal. Marxar a fer un voluntariat a l’estranger, per això, té l’incentiu de compartir amb altres cultures, que això sempre ens enriqueix.

• Col·laboreu amb l’ACTUA i l’Oficina Jove per actualitzar la Guia d’entitats del Solsonès i rodalies. Per què creieu que pot ser interessant pel Solsonès?

Com hem dit anteriorment, el Solsonès és una comarca amb molt potencial, i que compta amb moltes associacions i entitats. Malauradament, creiem que la cultura solidària no està gaire desenvolupada a la comarca, i comptar amb una guia d’entitats pot ajudar a donar a conèixer algunes entitats menors, a millorar el nostre teixit associatiu i augmentar la participació dels joves en entitats solidàries i culturals.

• Com valoreu la salut associativa del Solsonès?

Creiem que podria millorar. Si les associacions i entitats ens ajuntéssim, podríem fer moltes més coses. I moltes entitats tenim objectius comuns. A més a més creiem que l’associacionisme és una de les bases de la solidaritat. Perquè totes les entitats que ens dediquem a temes culturals i socials, volem impulsar valors com el treball en equip i el respecte. Que estan molt relacionats amb l’associacionisme. I tot i que creiem que a Solsona tenim un teixit associatiu bastant potent, encara ens queda molta feina per a fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per a mostrar-li publicitat personalitzada sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Pot obtenir més informació o canviar posteriorment els ajustos en la nostra Política de Cookies. política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies